Ciekawe miejsca

Jaja rodzimej rasy kury zielononóżki kuropatwianej są całkowicie naturalnym produktem. Jako doskonały surowiec spożywczy są najlepszym źródłem aminokwasów, wielo­ienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin głównie B12, E. Wyjątkowym walorem jest niska zawartość cholesterolu w żółtku, harmonijnie skorelowana z zawartością lecytyny (zapobiegającej starzeniu się komórek), co stanowi wyróżnik genetyczny zielononóżek. Do cennych biologicznie składników należą też: działający przeciwbakteryjnie lizozym (naturalny antybiotyk), przeciwzapalna cystatyna, stymulująca odporność immunoglobulina Y i hamująca procesy utleniania/oswityna.

Jajka pochodzą z mojego certyfikowanego gospodarstwa ekologicznego. Kury są żywione naturalnym pokarmem. Wypasają się na zdrowej,różnorodnej przyrodniczo łące - pastwisku. Ze względu na swoje walory mogą pełnić rolę żywności leczniczej.

Szczególnie zapraszam rowerzystów przejeżdżających ścieżką rowerową trasą kolejki wąskotorowej. Nasze gospodarstwo znajduje się niedaleko. 

Zdjęcia

Nasza witryna wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych. Jeżeli nie chcesz, by były one zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej na ten temat...